Analizor automat de biochimie clinică, Producător: Thermo Scientific - Finlanda

Konelab Prime 60, Prime 60i este un analizor automat de biochimie destinat laboratoarelor clinice moderne, cu o gamă variată de teste, cum sunt: chimie clinică, proteine specifice, monitorizare droguri şi electroliţi, precum şi alte măsurători fotometrice definite de utilizator.
Modelul Prime 60, 60i este versiunea nouă a analizorului Konelab 60, 60i, aducând un design modern, mecanisme reproiectate şi funcţii noi, cum ar fi detecţia cheagului.


Specificaţii tehnice:


Capacitatea:
În funcţie de încărcare şi de metodele de determinare a parametrilor, analizorul efectuează până la 600 teste fotometrice/oră. Analizorul echipat cu modul ISE (Konelab Prime 60i) efectuează 600 teste fotometrice + 180 teste ISE/oră (modul ISE cu 3 parametrii: Na+, K+, Cl- sau Na+, K+, Li+). Este posibilă şi echiparea cu 6 electrozi (Na+, K+, Cl-, Li+, Ca++, pH) – astfel modulul ISE măsoară 360 teste/oră.

Probele:
Rotorul are 84 poziţii pentru probe, calibratori şi controale şi 6 poziţii de urgenţă. Identificarea probelor se  face cu cititorul integrat de coduri de bare.
Konelab prime 60 poate lucra din cupiţe de ser de 0.5 ml şi 2.0 ml, din tuburi de 5 ml şi 7 ml şi din tuburi de 10 ml  cu ajutorul unor segmenţi dedicaţi.
Tipul probei poate fi: ser, plasmă, urină, LCR; volum de probă: 1-120 μl, tipic 2-15 μl; pentru testele ISE - 50 μl.

Detector de cheag: detecţie automată a cheagului.

Reactivii:
Rotorul cu răcire  are  45 poziţii de reactivi. Reactivii sunt  identificaţi cu un cititor interrn de coduri de bare. Este monitorizat încontinuu stabilitatea, valabilitatea, volumul rămas pentru fiecare reactiv în parte.
Volum de reactiv pipetat: 2-250 μl, tipic 120-200 μl . Pentru un test se pot programa până la 4 reactivi diferiţi.

Segmentele de reacţie:
Segmentele sunt de unică folosinţă, cu 12 celule de măsurare fiecare. Încărcat la maxim cu cuvete             (175 x 12 = 2100 poziţii de măsurare), analizorul asigură o autonomie de aproximativ 4 ore de lucru. Temperatura de incubare şi măsurare este de 37°C.

Calibrarea:
Lineară, non-lineară sau cu bias. Calibrarea se poate face cu calibratori separaţi sau serii de diluţii efectuate automat dintr-un calibrator dat. Posibilitate de corecţie automată de bias.

Controlul de calitate:
QC în timp real, cu reguli multiple şi variabile (Westgard). Intervale admise de control programabile. Grafice QC şi rapoarte zilnice sau cumulate ce pot fi şi tipărite.

Gestiunea datelor:
Este efectuată de un calculator intern de comandă, Pentium IV, cu sistem de operare Windows XP Professional.
Programul de comandă are interfaţă grafică de utilizator. Introducerea datelor se poate face on-line, cu mouse, tastatură sau cititor de coduri de bare. Interfaţa este tradusă în mai multe limbi (inclusiv limba română).
Rapoartele cu rezultate, grupate pe pacienţi, pot fi tipărite pe o imprimantă locală sau de reţea. Tipărirea se poate face automat sau la cerere. Probele de urgenţă se tipăresc automat. Rezultatele patologice sunt marcate distinct. Sistemul permite conexiunea bidirecţională cu sistemul informatic LIS al laboratorului.

Cerinţe legate de mediu:
Alimentare: 100-240 V ± 10%, 50-60 Hz ± 5%, 900 W.
Apă distilată: consum tipic < 2 l/oră la capacitate maximă de lucru (din rezervoare interne), nefiind necesară conectarea aparatului la surse externe de apă.

Dimensiuni:
lăţime 170 cm + maxim 80 cm braţul, adâncine 82 cm, înălţime 120 cm, greutate 375 kg.